Видове спешна контрацепция

Вътрематочно устройство (ВМУ), което е подходящо за спешна контрацепция, е вътрематочната спирала Copper-T

Вътрематочната спирала Copper-T се счита за най-ефективния метод за спешна контрацепция и осигурява постоянно контрацептивно решение. Но в ситуация, при която трябва да се действа много бързо, поставянето на ВМУ отнема време и включва инвазивна и не особено приятна процедура.

Вътрематочната спирала Copper-T може да се постави до 120 часа (5 дни) след полов контакт без предпазни средства.  Нейната употреба обаче е ограничена от наличността й и от необходимостта да бъде поставена от квалифициран медицински специалист.

Перорална спешна контрацепция (хапчета за спешна контрацепция – ХСП)

Хапчетата за спешна контрацепция се наричат още хапчета за “следващата сутрин“, защото е най-добре да се вземат възможно най-скоро след полов акт без предпазни средства.

Съществуват два перорални спешни контрацептива

  • Единият съдържа левоноргестрел и беше пуснат на пазара за първи път през 1999 г.
  • Другият съдържа улипристал ацетат (ellaOne®) и беше пуснат на пазара през 2009 г.

Механизмът на действие на пероралните спешни контрацептиви  се състои в отлагане или потискане на овулацията, така че да не се отделя яйцеклетка.

В зависимост от конкретната държава, пероралната спешна контрацепция може да бъде достъпна директно в аптеката, без лекарско предписание. Дозата е една единствена таблетка, която трябва да се приеме възможно най-скоро след полов контакт без предпазни средства.

Graph Women7

ellaOne® предлага съвременна спешна контрацепция и е разработено специално за спешна контрацепция

trombonebackbottom

Резюме на видовете спешна контрацепция, налични в Европа

ФОРМА Колко бързо трябва да действам Колко е ефективно? Как мога да го получа?
ellaOne® (30 mg улипристал ацетат (ulipristal acetate))
Таблетка Възможно най-скоро и в рамките на 5 дни (120 часа) след полов контакт без предпазни средства или неуспешна контрацепция Ефективно дори когато се приеме точно преди отделянето на яйцеклетката, когато рискът от забременяване е най-висок От аптеката или по лекарско предписание
Левоноргестрел (1,5 mg) Таблетка Възможно най-скоро и в рамките на 3 дни (72 часа) след полов контакт без предпазни средства или неуспешна контрацепция Ефективно, но не действа, когато се приеме точно преди отделянето на яйцеклетката От аптеката или по лекарско предписание
Медно вътрематочно устройство (ВМУ) Малко Т-образно устройство, което се поставя вътре в матката от лекар Възможно най-скоро и в рамките на 5 дни (120 часа) след полов контакт без предпазни средства или неуспешна контрацепция Ефективно и освен това има предимството да осигурява редовна контрацепция веднага след като бъде поставено По лекарско предписание

Ако не сте сигурни кое е подходящото за вас средство, попитайте фармацевта или друг здравен специалист.