Как действат хапчетата за спешна контрацепция

Хапчетата за спешна контрацепция действат, като потискат или отлагат овулацията.

Тяхното действие е да предпазят от бременност след полов контакт без предпазни средства, като бързо отлагат овулацията, в случай че тя вече не е настъпила. Това означава, че сперматозоидите, които се намират във фалопиевите тръби, няма да могат да срещнат яйцеклетката и да я оплодят. Това е подобно на действието на хапчетата за редовна контрацепция, които също възпрепятстват отделянето на яйцеклетката.

Хапчетата за спешна контрацепция не са 100% ефективни. Това е така, защото съществува вероятност овулацията ви вече да е настъпила, когато приемате хапчето за спешна контрацепция. Приемът на хапчета за спешна контрацепция възможно най-скоро след полов контакт без предпазни средства дава най-голям шанс за успех.

Колкото по-скоро приемате хапчетата за спешна контрацепция, толкова по-добре.

  • Хапчетата за спешна контрацепция не са 100% ефективни.
  • ellaOne® е единственото хапче за “следващата сутрин“, което все още е ефективно дори когато рискът от забременяване е най-висок
  • Колкото по-скоро приемете спешна контрацепция, толкова по-голяма е вероятността да отложите успешно овулацията и да се предпазите от бременност.

trombonebackbottom

Хапчетата за спешна контрацепция няма да ви предпазят от бременност, ако след това имате още полови контакти без предпазни средства.

woman holding a condom

При желание за полов контакт след употребата на хапче за спешна контрацепция използвайте бариерен метод на контрацепция до следващата ви менструация.