Митове за спешната контрацепция

По-долу са изброени някои широкоразпространени убеждения за спешната контрацепция. Щракнете върху всяко от тях, за да видите дали е вярно или грешно.

 • Пероралната спешна контрацепция може да се използва само при случай на неуспешна контрацепция („контрацептивен инцидент“), напр. при скъсан презерватив
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Спешната контрацепция е предназначена за жени, които искат да предотвратят нежелана бременност след полов  контакт без предпазни средства. Половият контакт без предпазни средства може да се дължи на инцидент с предпазните средства или на неизползването въобще на никаква контрацепция. Това не е необичайно. Много жени (около 30%) са имали полов контакт без предпазни средства поне веднъж през последната година.

 • Пероралната спешна контрацепция е „хормонална бомба“, която ще наруши цикъла ми
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  През последните 10 години се предлагат специални спешни контрацептиви. Хормоните, съдържащи се в пероралните спешни контрацептиви, може да променят менструацията ви (цикъла ви) по време на цикъла, през който ги приемате. Това означава, че след приема им следващата ви менструация може да настъпи навреме, по-рано или по-късно от обичайното. След това цикълът обикновено се нормализира.

 • От хапчето за "следващата сутрин“ ще получа гадене
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Хапчето за “следващата сутрин“ е специално предназначено и разработено за спешна контрацепция.

  Спешните контрацептиви се понасят добре, макар че като всички лекарства те могат да предизвикат нежелани реакции, които не всеки получава.

  Ако повърнете в рамките на 3 часа след вземане на таблетка за спешна контрацепция, трябва да се върнете в аптеката, за да вземете още една таблетка.

 • Не мога да вземам перорално средство за спешна контрацепция два пъти през един и същ цикъл
  Answer
  Answer
  ВЯРНО Answer

  …и грешно!

  Целта на хапчето за спешна контрацепция е да отложи или потисне отделянето на яйцеклетка, докато сперматозоидите, които се намират във фалопиевата тръба, станат неспособни да оплодят яйцеклетката. То забавя овулацията с 5 – 6 дни. Ако през същия цикъл имате още полови контакти без предпазни средства, изгледите да отложите отново овулацията са по-малки в сравнение с първия прием на хапчето. Възможно е да вземете средство за спешна контрацепция два пъти в един и същ цикъл, при условие че не сте вече бременна, но наистина е много по-сигурно да помислите за редовен контрацептивен метод, защото те са много по-ефективни в предпазването от бременност. При всички случаи трябва да потърсите лекарски съвет, ако се нуждаете от спешна контрацепция два пъти в един и същ цикъл.

 • Пероралната спешна контрацепция е вид мини аборт
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Хапчетата за спешна контрацепция действат, като отлагат или потискат отделянето на яйцеклетката. Това означава, че сперматозоидите, които се намират във фалопиевата тръба, вече няма да могат да я оплодят и вие няма да можете да забременеете. Всичко това се случва преди възможното началото на бременността, което е 6 – 12 дни след полов контакт без предпазни средства. Ако сте бременна, хапчето за спешна контрацепция няма да прекъсне бременността ви.

 • Пероралната спешна контрацепция ще има отрицателен ефект върху моя фертилитет
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Средствата за спешна контрацепция не оказват въздействие върху бъдещия фертилитет. При желание за полов контакт след прием на хапче за спешна контрацепция, използвайте бариерен метод на контрацепция до следващата ви менструация. Това се налага, тъй като фертилитетът ви може да се възстанови много бързо.

 • Мога да използвам перорално средство за спешна контрацепция като редовна контрацепция
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Спешната контрацепция не е  редовна контрацепция. След полов контакт без предпазни средства е разумно да се използва средство за спешна контрацепция за предпазване от бременност. Но спешната контрацепция не е 100% ефективна (тъй като, когато приемете хапчето за спешна контрацепция, овулацията вече може да е току-що настъпила).