Митове за контрацепцията и менструалния цикъл

Съществуват редица методи против забременяване, които са много ефективни в предотвратяването на бременността. Има и много невярна информация относно това как функционира репродуктивната система и как трябва да се използват средствата против забременяване, както и относно някои методи, които просто не действат.

По-долу са представени някои от широко разпространените митове относно менструалния цикъл, половия контакт и контрацепцията. Щракнете върху всеки мит, за да видите дали твърдението е вярно или грешно.

 • Овулацията настъпва по средата на цикъла около 14 -ия ден
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Моментът на овулация е много непредвидим. Само 10% от жените са в овулация на 14-ия ден от цикъла си. Овулацията може да настъпи по всяко време от 11-ия до 21-ия ден, ако цикълът ви е редовен, и до 28-ия ден, ако цикълът ви е нередовен. Овулацията също така може да е по различно време през различните цикли, поради което е невъзможно да се знае кога тя ще настъпи. Това означава, че риск от зачеване съществува през почти всеки ден от вашия цикъл.

 • Ако цикълът ми е редовен, овулацията ще настъпи по средата му.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Моментът на овулацията не може да се предвиди и тя може да настъпи по различно време през различните цикли, дори ако вашият менструален цикъл е с редовна продължителност.

 • Съществуват редовни цикли (освен когато приемате противозачатъчни хапчета)
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Повечето жени не са с толкова редовен менструален цикъл, колкото си мислите. Те могат да имат няколко поредни редовни цикъла, а след това цикъл, който е много по-къс или по-дълъг от обичайното. Една жена никога не знае предварително дали сегашният й цикъл ще бъде по-дълъг или по-къс от обичайното. При използването на хормонални контрацептиви вашият цикъл е редовен (стига да ги вземате правилно).

 • Не мога да забременея в началото или в края на цикъла си.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Тъй като моментът на овулацията не може да се предвиди и сперматозоидите продължават да бъдат жизнеспособни до 5 дни във фалопиевите тръби, риск от зачеване при полов контакт без предпазни средства съществува през почти всеки ден от вашия цикъл.

 • Бременността започва веднага след полов контакт без предпазни средства.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Бременността не започва веднага след полов контакт без предпазни средства. Бременността започва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, което обикновено се случва 6–12 дни след оплождането. Това означава, че не сте бременна поне до 6-ия ден след полов контакт без предпазни средства.

 • Рядко имам полови контакти без предпазни средства
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Ако сте имали полов контакт без предпазни средства и не искате да забременеете, вероятно ще се ядосате, че не сте били по-предпазливи. Но не бъдете твърде строги към себе си – не сте единствените.  Много жени (около 30%) са имали полов контакт без предпазни средства поне веднъж през последната година. Това не означава, че не трябва да бъдете внимателни по отношение на контрацепцията, а че се случват инциденти, така че не мислете, че сте единствените.

 • Не мога да забременея, ако половият контакт е осъществен извън моя фертилен период.
  Answer
  Answer
  ВЯРНО Answer

  Това очевидно е вярно, но не можете да изчислите със сигурност кога ще бъде вашият фертилен период. Това е така, защото моментът на овулацията настъпва по различно време и не може да се предвиди. Ако смятате, че фертилният ви период винаги ще е около 14-ия ден от цикъла ви, не сте прави – той би могъл да е по-рано или по-късно. Ако искате да се предпазите от бременност, не трябва да правите секс без предпазни средства в нито един момент от цикъла ви.

 • Кърмя и затова не мога да забременея
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Въпреки че кърменето обикновено отлага овулацията, това не е гаранция. Овулация може да настъпи дори когато жената кърми. Ако кърмите, за предпочитане е да използвате презервативи, ако искате да избегнете бременност.

 • Ако жената не изпита оргазъм, тя не може да забременее.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Оплождането настъпва, когато мъжкият сперматозоид се слее с женската яйцеклетка. Докато мъжът трябва да еякулира, за да изхвърли сперматозоидите, за отделянето на яйцеклетка не е необходимо жената да получи оргазъм. Жена в детеродна възраст отделя по една яйцеклетка всеки месец като част от редовния й менструален цикъл. Това се случва независимо дали жената е имала оргазъм или не.

 • Не ми е нужна контрацепция, защото ние правим секс само през „безопасния“ период. Фертилни сте само един ден в месеца.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  През нормалния менструален цикъл на жената има шест дни, когато половият контакт може да доведе до бременност: петте дни преди отделянето на яйцеклетката (овулацията), плюс деня на отделянето на яйцеклетката. Овулацията също така може да настъпи по различно време през различните цикли. Поради това точното определяне на момента на овулация е почти невъзможно. Това означава, че рискът от зачеване при полов контакт без предпазни средства съществува през почти всеки ден от вашия цикъл.

 • Няма да забременея, ако правя секс в изправено положение или в поза, при която жената е отгоре.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Някои хора вярват, че правенето на секс в определени пози, например изправени, ще предизвика изтичане на спермата от влагалището на жената. Сексуалните пози обаче не оказват никакво влияние върху това дали ще настъпи оплождане или не. При еякулацията на мъжа сперматозоидите попадат доста навътре във влагалището и започват да се движат нагоре през маточната шийка веднага след това.

 • Няма да забременея, ако партньорът ми извади члена си преди еякулация.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Изваждането преди мъжът да еякулира, известно като прекъсване на половия акт, не е безопасен метод на контрацепция. Течността, която мъжът изхвърля преди еякулацията, може вече да съдържа сперматозоиди. Освен това мъжът може просто да не успее да прекъсне половия акт навреме.

 • Няма да забременея, защото това е първият ми път.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Жената може да забременее по всяко време, когато настъпи овулация , дори ако тя никога не е имала полови контакти преди това.

 • Няма да забременея, ако се изкъпя или си взема душ веднага след половия контакт или ако уринирам веднага след него.
  Answer
  Answer
  ГРЕШНО Answer

  Измиването или уринирането след полов контакт няма да спре сперматозоидите, които вече са влезли в матката през маточната шийка.