Кога трябва да приемаш ЕлаУан?

Правила си секс без предпазни средства? Обичайните мерки за контрацепция са те предали? Не се паникьосвай. ЕлаУан, ефективното “златно хапче”, може да ти помогне да се предпазиш от нежелана бременност. Колкото по-бързо го приемеш, толкова по-сигурен е ефектът.

Ако имаш въпроси относно ЕлаУан , ние имаме отговорите. Ако се чудиш дали ЕлаУан е подходящият продукт за теб, колко пъти можеш да го приемеш, или каквото и да е друго – продължи да четеш, за да видиш често задаваните въпроси и техните отговори.

Кой е най-подходящият момент да приемеш ЕлаУан?

Ако си правила секс без предпазни средства, презервативът се е скъсал, или си забравила да изпиеш противозачатъчното си, можеш да си помогнеш и да се предпазиш от непланирана бременност като приемеш ЕлаУан, ефективното “златно хапче”. ЕлаУан е най-ефективно, когато го приемеш възможно най-скоро след секс без предпазни средства, но действието му е до 5 дни (120 часа).

Как се приема "златното хапче"?

ЕлаУан /ellaOne® е единична таблетка за перорална употреба, която може да бъде приета с вода по всяко време на деня. Няма доказателство, че пушенето и консумацията на алкохол имат влияние върху действието на ЕлаУан /ellaOne®. Ако повърнеш в рамките на три часа след прием на хапчето, трябва да се свържеш с фармацевт или с твоя лекар, тъй като е възможно да се наложи да приемеш още една таблетка.

Кога да не приемам ЕлаУан/ellaOne®?

Не трябва да приемаш ЕлаУан/ellaOne®, ако:

  • Вече си бременна.

    ЕлаУан/ellaOne® не трябва да се приема от жени, които са бременни или се съмняват, че бременността вече е настъпила. “Златното хапче” забавя овулацията, за да предотврати оплождането. Ако имате желание да прекратите вече настъпила бременност, ЕлаУан/ellaOne® не може да направи това. Ако не си сигурна дали ЕлаУан/ellaOne® е подходящ продукт за теб, препоръчваме да се консултираш с лекар или фармацевт.

    Ако подозираш, че може да си бременна, трябва да си направиш тест за бременност и ако е положителен, запиши час при своя лекар или клиника за семейно планиране, за да обсъдите опциите ти.

  • Aко си алергична към улипристалов ацетат или към която и да е друга ЕлаУан/ellaOne® съставка.
    Не трябва да приемаш ЕлаУан /ellaOne®, ако си алергична към някоя от съставките, изброени в листовката. Ако не си сигурна дали ЕлаУан/ellaOne® е правилното хапче за теб, посъветвай се с твоя фармацевт за други опции.

Препоръчваме да се консултираш с лекар или фармацевт, ако си в някоя от ситуациите, изброени по-надолу:

  • Ако си подложена на специфично лечение и ако имаш съмнения дали двете лекарства са съвместими. Ако се притесняваш, че ЕлаУан/ellaOne® може да взаимодейства с другото лекарство, което приемаш, препоръчваме да се консултираш с лекар или фармацевт и да прочетеш внимателно листовката преди да приемеш хапчето. Внимавай и говори с фармацевт преди да приемеш ЕлаУан/ellaOne®, ако страдаш от тежка астма, за която приемаш перорални глюкокортикоиди.

  • Също така, не е препоръчително да приемаш ЕлаУан /ellaOne®, ако страдаш от тежки чернодробни заболявания.

Полезна информация след приема на ЕлаУан/ellaOne®.

ЕлаУан/ellaOne® е спешен контрацептив и трябва да се използва единствено в извънредни случаи: не трябва да се използва като обикновено противозачатъчно средство и няма да те предпази от бъдещи инциденти при секс без предпазни средства.

Знай, че приемът на ЕлаУан/ellaOne® може да повлияе на ефективността на противозачатъчните таблетки или имплант. Съветваме да използваш предпазни средства като презервативи, след приема на ЕлаУан/ellaOne® до следващия ти цикъл. Помни, че никой контрацептив не е 100% сигурен.

Ефективността на “златното хапче” зависи от това, кога е овулацията ти и срока, в който си приела хапчето. Приемът на ЕлаУан/ellaOne® може да повлияе на цикъла ти и той да настъпи малко по-рано или малко по-късно, но ако закъснее с повече от 7 дни, съветваме да закупиш тест за бременност.