Как да избереш правилния метод на спешна контрацепция

Коя спешна контрацепция е правилна за теб?

Така, регулярните контрацептиви са се провалили – или са били забравени – и ти си правила секс без предпазни средства. Спешната контрацепция съществува, за да те предпази от нежелана бременност и ние сме тук, за да те уверим, че това е така. Съществуват много различни опции, затова ние събрахме цялата информация, която може да ти помогне при твоя избор на спешна контрацепция.

Тази статия може да ти помогне с факти за различни спешни контрацептиви. Ако имаш допълнителни въпроси, за които не намираш отговор тук, обърни се към твоя фармацевт, личен лекар или клиника за сексуално здраве.

Оралните спешно-контрацептивни хапчета забавят овулацията като превенция за забременяване.

Как работи оплождането?

Обикновено веднъж месечно, яйцеклетката узрява в яйчниците и проправя своя път към фалопиевите тръби. Ако има контакт със сперматозоид по това време, яйцеклетката ще се срещне със сперматозоида, образувайки ембрион, който ще се превърне в бебе.

“Златното хапче” забавя процеса на отделянето на яйцеклатката от яйчниците, така че да не настъпи контакт между нея и сперматозоида, съответно да няма оплождане. Спешният контрацептив не може да спре бременността, ако тя вече е настъпила.

Има ли повече от едно"златно хапче"?

Съществуват два вида спешни контрацептиви на българския пазар. Единият съдържа Улипристалов ацетат (познат още като EлаУан/ellaOne®) и е ефективен до 5 дни (120 часа) след секс без предпазни средства.

Другият съдържа Левоноргестрел, който е ефективен до три дни (72 часа) след секс без предпазни средтва. И двата вида спешни контрацептиви са по-ефективни колкото по-скоро бъдат приети и най – ефективни в първите 24 часа след секс без предпазни средства.

ЕлаУан/ellaOne® е сравнително по-ефективен от левоноргестрел (за справка, вижте тук). За да разберете дали ЕлаУан/ellaOne® е подходящ за теб, моля погледнете в листа за справка.

“Златното хапче” може да се закупи от всяка аптека без рецепта.

Какво представлява медната спирала (вътрематочни изделия)?

Поставянето на медната спирала e дългосрочен обратим метод на контрацепция, който също може да се използва и като спешен контрацептив. Медната спирала се поставя в матката и неутрализира сперматозоидите, като по този начин предпазва яйцеклетките от оплождане. Веднъж поставена, медната спирала може да предпазва от бременост, в зависимост от вида й, между 5 и 10 години.

Поставянето на спирала до 5 дни (120 часа) след секс без предпазни средства може да те предпази от непланирана бременност. Твоят лекар или клиника за сексуално здраве могат да запишат час за поставянето на спиралата.

Въпреки че спиралата е дългосрочен контрацептивен метод, тя не те предпазва от болести, предавани по полов път и все пак трябва да използваш презерватив.