ЕлаУан / ellaOne® "златното хапче" - има ли странични ефекти?

Приемането на спешен контрацептив може да е съпътствано с усещане за тревожност – това лекарство идва с висок залог и много хора се притесняват за страничните ефекти, които може да предизвика. Както за всяко друго лекарство, така и в този случай е от особена важност да се запознаеш как работи и какви потенциални странични ефекти може да има. В крайна сметка, това е твоето тяло и трябва да се чувстваш уверена в решенията, които взимаш за себе си.

Както всички лекарства, и това би могло да предизвика нежелани реакции, но не всеки ги получава.

Най-често срещаните странични ефекти включват:

  • Гадене

  • Коремни болки или дискомфорт

  • Повръщане

  • Болезнена менструация

  • Болки в областта на таза

  • Болезненост в гърдите

  • Главоболие

  • Замайване

  • Променливо настроение

  • Мускулни болки

  • Болки в гърба

  • Умора

Може да изпиташ някои от страничните ефекти часове след приемането на хапчето или през следващите няколко дни. Обикновено те са съвсем леки, но ако изпиташ някои странични ефекти, които са силни или усетиш като необикновени, трябва да се свържеш с личния си лекар незабавно.

Тъй като активното вещество в ЕлаУан / ellaOne® – улипристалов ацетат- работи, забавяйки овулацията ти, следващият ти месечен цикъл може да настъпи по-рано или по-късно и да протече по-леко или по-силно от обичайното. Това не е нещо, което трябва да те притеснява, но ако месечният ти цикъл закъснее с повече от 7 дни, препоръчваме да закупиш тест за бременност.

Какво да предприема, ако повърна след прием на "златното хапче"?

Ако повърнеш до 3 часа след приема на “златното хапче”, вземи втора таблетка възможно най-скоро. Ако говориш с лекар или фармацевт, те ще могат да те посъветват.

При повърщане след повече от три часа след прием на хапчето, не се препоръчва прием на втора таблетка.

Да разбием митовете!

Съществуват много митове относно какво са спешните контрацептиви и как работят.

Спешните контрацептиви ще ми причинят гадене
#1
Вярно
#2
Това трябва да е верен отговор
Грешно
%
Правилно
%
Грешно

Някои хора се притесняват, че приемът на “златното хапче” би усложнил нормалното зачеване след време. Истината е, че няма доказателство, че тези хапчета имат дългосрочен ефект върху репродуктивната система. Всъщност, репродуктивната ти система може да се засили значително след прием на спешен контрацептив, така че препоръчваме да използваш други контрацептиви до следващия си месечен цикъл (като презерватив и други).

Спешните контрацептиви ще повилияят само на конкретния цикъл, което значи, че следващият може да настъпи малко по-рано или по-късно от обикновено, но след това ще се нормализира.

Друг често срещан мит е, че спешният контрацептив е като “малък аборт”. Това е абсолютно невярно. “златното хапче” предпазва от забременяване преди това да се случи, като забавя овулацията, но не би могло да прекрати вече настъпила бременност. Ако приемеш ЕлаУан / ellaOne® без да искаш по невнимание, докато си бременна, няма доказателство, че бременността ще се засегне. Можеш да се консултираш с лекар за повече информация, ако попаднеш в такава ситуация.